I denne månedens fagfolk forklarer har vi snakket med Målfrid J. Frahm-Jensen. Hun er fagredaktør, kapittelforfatter og prosjektleder for boken Erfaringskonsulent; med mål om endring som utforsker rollen og betydningen av erfaringskonsulenter i helsevesenet. Karl Johan Johansen er rektor ved KBT Fagskole og fagredaktør for boken.
Boken er en fagbok som er nyttig for de som jobber eller ønsker å jobbe som erfaringskonsulenter. Den er også nyttig for annet helsepersonell, sosialarbeidere, arbeidsgivere og politikere.
Hva handler boken om?
Boken er tverrfaglig og praksisorientert og handler om hvordan en, ved å lytte til pasienter, brukere og pårørende, kan øke kvaliteten og sikkerheten i helsetjenestene, redusere tvang og stigma, bidra til tilfriskning og skape inkludering. Den er en kilde til nye tanker, holdninger og arbeidsmåter. Forfatterne er opptatt av frivillighet, humanisme, menneskerettigheter, relasjonell kompetanse, medvirkning og ytringsfrihet. Boken gir en grundig innføring i erfaringskompetanse og den brukes i arbeidet.
Hva viser boken?
Boken viser at helsetjenestene trenger erfaringskompetanse. Flere forfattere er fagpersoner som med sin egenerfaring fra psykisk helse- og rusfeltet, bruker erfaringskompetansen til å underbygge fagkompetansen. Slik bygger de bro mellom pasienten og helsetjenesten, og håndhever pasientens rett til medvirkning og helsetjenestenes plikt til å involvere pasienten. Boken viser også hva det innebærer å ansette erfaringskonsulenter som skal bruke egenerfaring og erfaringskompetanse i arbeidet. Det er flere etiske dilemma rundt slike ansettelser.
Gir boken viktige funn/refleksjoner?
Kapitlene gir leseren spørsmål til undring og refleksjon, noe som er viktig i dagens tverrfaglige helse- og velferdstjeneste, enten en arbeider i Nav, kommune- eller spesialisthelsetjeneste.
Kan vi stille spørsmål til gjeldende praksis? Kan vi tenke CRPD i psykisk helsevern? Hva betyr frivillighet før tvang? Hvordan skapes en god relasjonell kontakt?
På hvilken måte tror dere boken kan blir nyttig for helsepersonell?
Boken viser vei til nye tanker, holdninger og arbeidsmåter. Den viser hvordan fagfolk kan styrke brukerperspektivet, brukermedvirkning og recovery-tenkning. Den kan bidra til bedre forståelse og bedre helsehjelp i psykisk helse- og rusfeltet. Boken gir på en lettfattelig måte kunnskap om menneskerettigheter (CRPD) så vel som historien og arbeidet bak inkluderingen av erfaringskompetanse i helsetjenestene. Den gir også fagfolk kunnskap om ytringsfrihet og støtte til å si ifra hvor skoen trykker. Reduserer vi tvangsmiddelbruken kan vi hindre at pasienter påføres belastninger, traumer og forringet psykisk helse. Et helt kapittel er viet forebygging av tvang og gir leseren kunnskap til å forebygge tvangsmiddelbruk. Tidligere pasienters erfaringer er også en kilde til kunnskap for å øke frivillighet og redusere tvang.