Frivillighet og tvang var til stede på den nasjonale konferansen “Sterkere Sammen 2024”, som samlet erfaringskonsulenter, forskere, arbeidsgivere og brukerrepresentanter for å diskutere årets tema, «Medvirkning i praksis?».
Konferansen var en viktig arena for å utforske hvordan brukermedvirkning kan styrkes i helse- og sosialtjenestene. Konferansen er arrangert av Erfaringssentrum med samarbeidspartnere.
Fra Frivillighet og tvang var seniorrådgiver Julie Granlund Hanssen og rådgiver Heidi Årstad Olsen representert.
Forskerworkshop: Hvilke rammebetingelser er nødvendig når man skal forske sammen?
Første dag av konferansen var viet til forskning, der brukermedvirkning i forskningsprosesser ble utforsket.
Peter Beresford, forsker fra Storbritannia, understreket viktigheten av at personer med brukererfaring ikke bare inkluderes, men gis opplæring og muligheter til å lede egne forskningsprosjekter.
Han la vekt på at forskning må fokusere på empowerment og inkludering, og at det må legges til rette for likeverdig samarbeid mellom forskere og medforskere, også når de står overfor personlige utfordringer.
Dina Poursanidou, en bruker-forsker fra England, delte sine erfaringer som forsker innen mental helsefeltet, og hvordan politikk og praksis ikke alltid samsvarer. Gjennom workshops ble det diskutert hvordan reelt samarbeid mellom forskere og personer med egenerfaring kan sikres, med vekt på respekt, ansvar og rettigheter for deltakerne.
Hovedkonferansen: Medvirkning i praksis?
I hovedkonferansen ble ulike sider av medvirkning belyst gjennom panelsamtaler, foredrag og eksempler fra praksisfeltet.
Anna Cecilie Jentoft, som også er fagrådsmedlem i Frivillighet og tvang, deltok som representant for Landsforeningen for Pårørende innen Psykisk helse (LPP) i en viktig panelsamtale.
Sammen med andre bidragsytere diskuterte hun hvordan pårørendemedvirkning kan implementeres på tvers av organisasjoner og i praksisfeltet.
Årets erfaringskonsulent
En av høydepunktene på konferansen var utdelingen av Årets erfaringskonsulent-pris, som i år gikk til Inger Marie Berg Thune.
Hun ble hedret for sitt enestående arbeid som erfaringskonsulent i velferdstjenestene, og mottok prisen av statssekretær Ellen Rønning-Arnesen fra Helse- og omsorgsdepartementet.
Prisen, som deles ut årlig av Erfaringssentrum, har siden 2017 vært en viktig anerkjennelse for erfaringskonsulenter over hele landet og setter søkelys på viktigheten av deres arbeid i utviklingen av bedre tjenester.
Frivillighet og tvang applauderer konferanser som Sterkere Sammen 2024, som fremmer medvirkning, erfaringsdeling og samarbeid mellom brukere, fagfolk og forskere. Dette er viktige initiativ som styrker vårt arbeid med å balansere frivillighet og tvang i helse- og velferdstjenestene. Vi tar med oss verdifulle erfaringer fra konferansen og ser frem til å bruke disse i vårt videre arbeid med å fremme brukermedvirkning.