Safewards

1. Hva er Safewards?

1.1. Introduksjon om safewards

«Safewards» er en modell utarbeidet ved Kings College i London. Modellen har som mål å redusere konfliktnivået og forbedre sikkerheten ved psykiatriske avdelinger. Den tar sikte på å redusere tvangstiltak som mekaniske tvangsmidler, isolasjon og tvangsmedisinering ved å identifisere og håndtere situasjoner som kan føre til konflikter mellom pasienter og mellom pasienter og ansatte.

Modellen beskriver hvordan ulike faktorer i en psykiatrisk avdeling kan bidra til konflikter og utrygghet. Den retter først og fremst fokus på hva helsepersonellet i en avdeling kan gjøre for å redusere og unngå konflikter, og for å redusere konsekvensene av en konflikt.

1.2. Begrepsforklaringer

I safewards-modellen henvises det til flere begreper som er forklart under, sammen med eksempler. I parentes står det engelske begrepet som brukes i litteraturen. Videre på denne siden vil disse begrepene bli benyttet for å forklare Safewards-modellen med utgangspunkt i de betydningene som er definert under hvert punkt.

Dette er faktorer i en psykiatrisk enhet som kan være opphavet til en konflikt og uro. Dette er ikke nødvendigvis faktorer som lar seg endre på, men som det er viktig at helsepersonellet er oppmerksomme på. Det er med utgangspunkt i disse «opprinnelsesdomenene» at det kan oppstå «konfliktutløsende situasjoner» som er beskrevet under. I safeward-modellen er det definert 6 forskjellige «opprinnelsesdomener»:

  • Personalets egenskaper: Holdninger, kommunikasjon og evne til å samhandle med pasientene.
  • Pasientenes egenskaper: Psykiske lidelser, traumer og personlige erfaringer og egenskaper.
  • Miljømessige faktorer: Fysiske forhold på avdelingen, som støy, plass og atmosfære.
  • Organisatoriske faktorer: Lover, regler, rutiner og avdelingskultur.
  • Interaksjoner mellom pasienter: Relasjoner og konflikter mellom pasientene.
  • Faktorer utenfor avdelingen: Bekymringer knyttet til økonomi, familie og sosialt nettverk. Ved eventuelle permisjoner utenfor avdelingen vil alkohol og rusmidler kunne være tilgjengelig for pasientene. Pasientene vil også alltid vite at de til slutt vil bli utskrevet og skal returnere til verden utenfor avdelingen med de bekymringene det innebærer.

«Konfliktutløsende situasjoner» er spesifikke øyeblikk eller hendelser i en psykiatrisk avdeling som kan utløse konflikt eller uro, enten mellom pasienter eller mellom pasienter og ansatte. Disse situasjonene kan oppstå som et resultat av «opprinnelsesdomenene» , men blir først til faktiske konflikthendelser når de trigges av noe konkret.

Eksempler på «konfliktutløsende situasjoner»:

  • En pasient får et avslag fra personalet på en forespørsel (ønsker å trene, handle, gå tur).
  • En pasient opplever frustrasjon over begrensninger (låste dører, romtid, måtte vente på middagsservering, begrensninger i mobiltelefonbruk).
  • En uenighet mellom pasienter som eskalerer til en krangel.
  • En pasient reagerer sterkt på en medisinsk beslutning eller et tvangstiltak.
  • Personalets tonefall eller kroppsspråk fremstår truende eller respektløst.
  • Personalet korrigerer uønsket atferd hos pasienten (uønsket samtaleemne i fellesmiljø, oppfordring til å ivareta personlig hygiene, uønskede bruk av ubekvemsord)
  • At personalet må formidle et dårlig budskap til en pasient (avslag på permisjon, sykdom i familien, vedtak om bruk av tvang).

I safewards-modellen omtales konflikt som atferd en pasient utviser som kan medføre skade på seg selv eller andre. Eksempler på dette er:

  • Vold
  • aggresjon
  • Selvmord
  • Selvskading
  • Alkohol- eller rusmiddelbruk
  • Å forlate avdelingen og påfølgende utebli fra behandling

I safewards-modellen beskriver «containment» de metodene ansatte/helsepersonell i en avdeling bruker for å kontrollere utfordringer på avdelingen. Eksempler på dette kan være:

  • Ekstra medisiner (engangsordineringer som kun brukes for å berolige pasientene)
  • Tettere oppfølging eller monitorering av pasienter (urinprøver for å avdekke rus, endret oppfølgingsstatus)
  • Flere restriksjoner (flytte pasienten til en avdeling med høyere sikkerhetsnivå, redusere antallet utganger)

Dette er de tiltakene som de ansatte kan gjøre for å påvirke i hvilken grad en konflikt oppstår eller ikke, hvordan konflikten løses, og hvilke konsekvenser den får i ettertid. Eksempler på slike tiltak er:

  • At de ansatte leverer dårlig budskap eller korrigerer atferd på en respektfull måte, som oppleves minst mulig krenkende for pasientene.
  • At de ansatte jobber godt som et team og er konsekvente og tydelige i sin tilnærming til pasientene.
  • At de ansatte har kjennskap til pasientenes familie og sosiale nettverk, og gir støtte til de.
  • At de ansatte kjenner til de utfordringene pasientene har med avdelingen.
  • De ansatte kan gi pasientene nødvendig informasjon og forsikre pasientene om at deres rettigheter blir ivaretatt.

«Faktorer hos pasientene» beskriver måten pasienter oppfører seg på overfor hverandre som kan påvirke hyppigheten av konflikter og/eller bruk av tvangstiltak. Disse faktorene kan påvirkes av personalet.

Eksempler på «faktorer hos pasientene»:

  • Mestring av angst og bekymring
  • Støtte til medpasienter
  • Moralske forpliktelser (Hvordan pasientene og personalet tar ansvar for hverandre og skaper et trygt, rettferdig og respektfullt avdelingsmiljø)

2. Hvorfor skal man implementere safewards på arbeidsplassen?

3. Hvordan jobbe ut ifra Safewards-modellen?

3.1. Safewards-modellen i praksis

I safeward-modellen tar man utgangspunkt i at personalet har mulighet til å påvirke alle leddene som leder opp til en konflikt. Selv om «opprinnelsesdomenene» ikke nødvendigvis er noe personalet kan gjøre noe med, kan det at de er oppmerksomme på at de potensielt kan skape konflikter, ha en forebyggende effekt. Personalet har da anledning til å forberede seg på potensielle konflikt-scenarioer.

Når den «konfliktutløsende situasjonen» oppstår kan personalet møte pasienten med mest mulig forståelse, empati og respekt. På denne måten kan de redusere muligheten for at pasienten reagerer ved å utøve vold eller aggresjon mot seg selv eller andre eller reagerer ved å benytte rusmidler.

3.3. Tiltak i Safewards-modellen

I safewards-modellen er det foreslått 10 praktiske tiltak (intervensjoner) som kan implementeres i avdelingene for å forebygge konflikter. Tiltakene har fokus på relasjonsbygging og tilrettelegging for et tryggere og triveligere avdelingsmiljø. Under finner du en forklaring på hver av de 10 tiltakene. Tiltakene står på engelsk, men forklaringen under hvert tiltak står på norsk.

Dette tiltaket handler om å avklare forventningene personalet har til pasientene, og hvilke forventninger pasientene har til personalet. Ved å etablere en felles forståelse av hverandres forventninger vil det være lettere for personalet og pasientene å kommunisere, og det vil kunne redusere pasientenes opplevelse av frustrasjon.

Les mer her.

Dette tiltaket handler om å gi personalet noen verktøy til å roe ned konfliktsituasjoner før de eskalerer.

Les mer her.

Dette tiltaket innebærer å gi personalet god opplæring i deeskaleringsteknikker. En plakat som oppsummerer deeeskaleringsteknikker kan plasseres på et rom hvor personalet oppholder seg mye (vaktrom, møterom, pauserom, personalgarderobe).

Les mer her.

Dette tiltaket innebærer at det skal det sies noe positivt om hver pasient ved hver overlapp mellom vaktlag.

Les mer her.

Dette tiltaket omhandler å identifisere situasjoner der formidling av dårlige nyheter kan skape uro, og påfølgende iverksetting av aktuelle tiltak for å redusere de negative konsekvensene av dette.

Les mer her.

Dette tiltaket handler om å legge til rette for at pasientene blir kjent med personalet. På denne måten vil pasientene få en indikasjon på hva som kan være aktuelle samtaleemner med personalet, og det vil bidra til å raskere bygge en god relasjon. Pasientene blir gjort kjent med informasjon om de ansatte ved at det skrives ned på et ark som lamineres og gjøres tilgjengelig for pasientene. Det er kun informasjon som personalet ønsker å dele som blir delt. Eksempler på informasjon:

  • Kvalifikasjoner
  • Antall år i jobben
  • Tidligere arbeidsplasser
  • hobbyer og interesser
  • favoritt tv-program/film/bok
  • Favoritt musikksjanger

Les mer her.

Dette innebærer å legge til rette for at pasientene kan møtes for å bygge relasjoner seg imellom og finne måter de kan støtte hverandre på. Det kan gjøres ved å arrangere et frivillig møte hver morgen (eller et annet tidspunkt på dagen dersom det passer pasientgruppen best). Møtet skal handle om hvordan alle (pasienter og personal) kan hjelpe hverandre gjennom dagen, og møtene følger en strukturert mal.

Les mer her.

«Calm down methods» er en boks med gjenstander/utstyr som pasientene selv kan bruke for å redusere sine nivåer av frustrasjon og fysisk- og psykisk aktivering.

Les mer her.

Dette innebærer oppfølging av pasienter etter situasjoner eller hendelser med uro på avdelingen. Dette kan gjøres ved debrief med pasientene (alene eller i gruppe) for å høre hvordan det går med de, og hvordan de opplevde situasjonen. Dette vil også være en arena hvor personalet kan trygge pasientene på at alt er under kontroll, og at det er trygt på avdelingen.

Les mer her.

Dette tiltaket innebærer at det i avdelingen blir hengt opp kort med positive budskap fra tidligere innlagte pasienter. Dette kan bidra til å fremme håp og motivasjon for pasientene som er innlagt. Eksempler på innhold i kortene:

  • Hva pasientene likte med avdelingen og personalet under oppholdet
  • Hva de anser som det mest hjelpsomme og positive rådet for nye pasienter

Les mer her.

3.2. Praktiske eksempler på hvordan konflikter kan unngås eller løses

OpprinnelsesdomeneKonfliktutløsende situasjonFaktorer hos personale
Interaksjoner mellom pasienter: Relasjoner og konflikter mellom pasientene.Pasienter blir negativt påvirket av atferden til andre pasienter. For eksempel kan en pasient bli frustrert over at en annen pasient prater mye. Et annet alternativ er at de kan bli irritert over at en pasient benytter seg mye av avdelingens tv.

Pasienter som er engstelige eller paranoide kan syntes det er vanskelig å håndtere andre sin atferd. De kan for eksempel føle seg truet av en annen pasient som fremstår fysisk overlegen, eller som de opplever at har en konfronterende væremåte eller kroppsspråk.
Personalet kan være rollemodeller for omsorg og forståelse av vanskelige følelser og atferd.

Personalet kan legge til rette for at pasienter gis anledning til å støtte hverandre på en hensiktsmessig og hjelpsom måte. Dette innebærer også å legge til rette for at de kan bygge positive relasjoner seg i imellom. For eksempel ved å arrangere felles aktiviteter og et felles daglig møtepunkt.
Miljømessige faktorer:
Fysiske forhold på avdelingen, som støy, plass og atmosfære.

Dette opprinnelsesdomenet innebærer også at personalet finner balansen mellom når pasientene må være under oppsyn og når de må gi pasientene privatliv.
Frustrasjon knyttet til at møbler eller gjenstander i avdelingen er ødelagt og ikke mulig å bruke. For eksempel en TV eller en playstation.

At pasienter blir sittende mye alene, og ikke oppsøker sosial kontakt med andre pasienter eller personal.
Personalet kan prioritere å reparere eller anskaffe de gjenstandene/møblene som blir ødelagt. Eventuelt sikre gjenstandene på en måte som hindrer de i å bli ødelagt i fremtiden.

At personalet til enhver tid vet hvor pasientene befinner seg og på den måten kan være bevisst på når pasientene må være under oppsyn og når de kan få være alene.
Pasientenes egenskaper:
Psykiske lidelser, traumer og personlige erfaringer, personlige egenskaper.
Når personalet må korrigere uønsket atferd hos pasienten (samtaleemne i fellesmiljøet, bruk av ubekvemsord, blamerende atferd).

At pasienten opplever å bli frarøvet friheten sin.
At personalet tilbyr pasienten informasjon om egen diagnose/tilstand.

At personalet korrigerer atferd eller formidler avslag eller et dårlig budskap med forståelse, medfølelse og respekt.

4. Forskning om Safewards

Outcomes of the Victorian Safewards trial in 13 wards: Impact on seclusion rates and fidelity measurement

I en kvantitativ studie fra Australia (Fletcher et al., 2017) fra 2017 har de implementert Safewards i hos en intervensjonsgruppe bestående av 13 psykiatriske avdelinger (10 avdelinger for voksne, og 3 for ungdom). De har påfølgende sammenlignet blant annet bruk av tvang i disse avdelingene med en kontrollgruppe bestående av 31 avdelinger (23 for voksne og 8 for ungdom) som ikke fikk implementert Safewards.

I studien fant de at tvangsbruken i avdelingene i intervensjonsgruppen var redusert med 36% ved oppfølging ett år etter implementering. I kontrollgruppen hadde tvangsbruken økt i den samme perioden. Helsepersonellet i avdelingene i intervensjonsgruppen ble i forkant av implementering gitt opplæring i å bruke Safewards-modellen. I studien diskuteres det at dette antagelig har vært en viktig faktor i at implementering ble vellykket. De trekker også frem betydningen av at det ble gjennomført en oppfølging 12 måneder etter implementering. Umiddelbart etter implementering var tvangsbruken uendret i intervensjonsgruppen, og reduksjonen på 36% kom først under oppfølgingen etter 12 måneder. Dette indikerer at det kan ta litt tid før man ser resultater etter implementeringen av safewards.

I studien er både avdelinger for voksne og ungdommer inkludert. Studien avdekker at Safewards ikke kun er hensiktsmessig i voksenpsykiatrien, men også har en effekt i ungdomspsykiatriske akuttavdelinger.

Effect of safewards on reducing conflict and containment and the experiences of staff and consumers: A mixed-methods systematic review

En systematisk gjennomgangsstudie fra Australia fra 2021 (Ward-Stockham et al., 2021) har undersøkt effekten av Safewards på konflikter og konflikthåndtering ved å samle funnene i til sammen 14 andre studier. Studiene som er inkludert i denne systematiske gjennomgangen består av 2 kvalitative studier, 6 kvantitative studier og 6 studier med flere metoder.

Konflikt

Flere av studiene rapporterte reduksjon i det totale antallet konflikter i avdelingen, og 2 av studiene rapporterte om en statistisk signifikant reduksjon. De konflikttypene som ble redusert var verbale og fysiske angrep, rusbruk, selvskading og motstand mot medisiner.

Tvang

6 av studiene viste en nedgang i bruk av tvang (mekaniske tvangsmidler, isolasjon og tvangsmedisinering). En studie viste en reduksjon av varigheten av tvangsbruken.

Opplevelse av trygghet

I 3 av studiene rapporterte pasienter og/eller ansatte at opplevelsen av trygghet i avdelingen økte. Både pasienter og ansatte opplevde at safewards hadde en positiv effekt på konflikter, både fysiske og verbale.

Effect of safewards on reducing conflict and containment and the experiences of staff and consumers: A mixed-methods systematic review

Studien fra Australia fra 2021 (Ward-Stockham et al., 2021) som også er omtalt under «effekten av safewards» konkluderte med noen barrierer for implementering av safewards. Funnene i studien indikerer at implementering av Safewards kan redusere konfliktnivået og bruk av tvangstiltak, men den peker også på noen faktorer som kan gjøre safewards vanskelig å implementere. Noen av hovedutfordringene studien peker på er:

  • Motstand fra ansatte mot endring
  • Mangelfull opplæring i Safewards-modellen
  • Høy turnover og mange midlertidige ansatte som gjør det vanskelig å opprettholde kontinuitet.
  • Manglende ledelsesforankring
  • Høy belastning i avdelingene og kompleks atferd hos pasientene, som påvirker gjennomføringen

Studien konkluderer med at det krever kontinuerlig opplæring, ressurser og ledelsesstøtte for at implementeringen av safewards skal være vellykket.

5. Kilder

  • Fletcher, J., Spittal, M., Brophy, L., Tibble, H., Kinner, S., Elsom, S. & Hamilton, B. (2017). Outcomes of the Victorian Safewards trial in 13 wards: Impact on seclusion rates and fidelity measurement. Wiley International Journal of Mental Health Nursing, 26(5), 461-471. https://doi.org/10.1111/inm.12380
  • Ward-Stockham, K., Kapp, S., Jarden, R., Gerdtz, M. & Daniel, C. (2021). Effect of Safewards on reducing conflict and containment and the experiences of staff and consumers: A mixed-methods systematic review. Wiley International Journal of Mental Health Nursing, 31(1). 199-221. https://doi.org/10.1111/inm.12950
  • www.safewards.net
  • Safewards model