Vi har vært på Tvangskonferansen 2024!


Publisert:


Frivillighet og Tvang har deltatt på “Tvangskonferansen”, som er den 12. nasjonale konferansen om menneskerettigheter, tvang og etikk på Hamar. Frivillighet og tvang har også vært representert i programkomitéen til konferansen.

Fra Frivillighet og tvang deltok Julie Granlund Hanssen, Ingvild Schwenke Jensen og Heidi Årstad Olsen og fagrådsmedlem i Frivillighet og tvang og landsstyreleder i Landsforeningen for pårørende innen psykisk helse (LPP), Anna Cecilie Jentoft. Konferansen har bestått av lærerike og viktige innlegg.

Fra venstre: Julie Granlund Hanssen, Heidi Årstad Olsen, Anna Cecilie Jentoft og Ingvild Schwenke Jensen

Psykiatrisk sykepleier og seniorrådgiver i Frivillighet og tvang, Julie Granlund Hanssen, har holdt et innlegg som tar opp viktige spørsmål:

Hvordan fremstiller mediene personer med alvorlige psykiske lidelser? Er det et realistisk bilde vi får presentert, eller er det ofte en forenklet og sensasjonalistisk fremstilling som dominerer?

I innlegget utforsker Julie hvordan måten mediene fremstiller den psykiatriske pasienten påvirker både offentlige holdninger og holdningen til de det gjelder. Vi vet at mediene har stor påvirkningskraft, men hvor stor innflytelse har de på vår forståelse av psykisk helse? Er det fakta eller fiksjon som styrer mediebildet, og hva er konsekvensen av dette?

Innlegget inviterte til refleksjon og diskusjon om medias ansvar og rolle i å formidle et nyansert og balansert bilde av psykiske lidelser. Hvordan kan vi sammen jobbe for å sikre at samfunnets forståelse av psykisk helse blir basert på kunnskap fremfor fordommer?

Julie Granlund Hanssen

Anna Cecilie Jentoft (LLP) holdt et innlegg sammen med Ole Marius Minde Johnsen, leder for Mental Helse, der de satte fokus på tvang og hvordan opptrappingsplanen for psykisk helse kan virke forebyggende, med kommentar fra brukerperspektivet i forhold til bruk av redusert tvang.

Ole Marius Minde Johnsen understreker viktigheten av tverrfaglig samarbeid og helhetlige tjenester som FACT-team for å redusere tvang i psykisk helsevern. Han fremhever at forebygging er et livslangt arbeid og ikke bare forbeholdt barn og unge, og at brukermedvirkning er avgjørende.

Anna Cecilie Jentoft påpeker behovet for et inkluderende språk og en holdningsendring. Hun mener at tvangsbruk ikke bare rammer pasientene, men også deres familier, og at ledelsen må ta ansvar for riktig og tilstrekkelig opplæring av ansatte når det kommer til blant annet tvangsbruk. For å redusere tvangsbruk trengs mer enn økte budsjetter og planer – det krever en grunnleggende endring i holdninger og praksis i helsevesenet. Hun avslutter med viktigheten av å gi håp om bedring til pasientene.

“Husk at alle som er syk, har vært friske en gang. Minn pasienter og pårørende på at det er håp om at man kan bli frisk igjen” (Anna Cecilie Jentoft).

Anna Cecilie Jentoft (LPP)
Ole Marius Minde Johnsen (Mental helse)

Frivillighet og Tvang takker sykehuset i Innlandet, programkomitéen og Norsk psykiatrisk forening for en innholdsrik og godt gjennomført Tvangskonferanse 2024 på Hamar!