Opplæring i deeskalerende teknikker

1. Hva er deeskalering?

«Deeskalering» er en tilnærming som kan brukes for å håndtere situasjoner hvor mennesker føler seg veldig opprørte eller stressede, og disse følelsene fører til handlinger som påvirker andre eller de selv på en negativ måte, emosjonelt eller fysisk. Slike situasjoner kan eksempelvis resultere i aggresjon og vold dersom personalet ikke iverksetter tiltak. Deeskalering har til hensikt å oppnå et samarbeid mellom partene i situasjonen for å unngå videre eskalering.

2. Hvorfor skal helsepersonellet få opplæring i deeskalerende teknikker?

Opplæring i deeskalerende teknikker er et anbefalt tiltak i flere systematiske tilnærminger til å redusere bruk av tvang i psykisk helsevern, deriblant Safewards-modellen og Six Core Strategies.

3. Hvordan anvende deeskalerende teknikker på arbeidsplassen?

Deeskalerende teknikker er noe alle kan lære og trene på. Det krever trening for at personalet skal bli god på det, og effektivt kunne benytte seg av det i møte med pasientene. Deeskaleringsteknikker kan variere fra situasjon til situasjon og avhenge av kultur, og det er derfor viktig at det tilpasses omstendighetene. Det fins flere variasjoner av opplæring i deeskaleringsteknikker. I Norge er deeskalering et eget kapittel i Møte med aggresjonsproblematikk (MAP) som er et er et helhetlig opplæringsprogram for å forebygge og håndtere aggresjons- og voldsproblematikk i helse- og sosialsektoren.

Et viktig element i deeskalering er å aktivt jobbe for å unngå videre eskalering av situasjonen. Under står det noen tips til hva helsepersonell kan gjøre for å hindre videre eskalering.

Hva helsepersonell kan gjøre for å hindre videre eskalering:

  • Aktiv lytting – Personalet lytter nøye og med full oppmerksomhet til det pasienten sier. Målet er å forstå hva pasienten faktisk mener, uten å tolke det ut fra egne forutsetninger. Personalet stiller oppklarende spørsmål, bekrefter forståelse og viser respekt for den andres perspektiv.
  • Respekter at pasienten ønsker litt avstand
  • Unngå trange og avgrensede plasser – For eksempel små rom. Dette sikrer at pasienten unngår å føle seg fanget eller trengt opp i et hjørne.
  • Vær engasjert i møte med pasienten – Informer dem om at du ønsker å støtte dem og ikke vil gjøre noe mot deres vilje eller noe som kan skade dem.
  • Unngå språk som kan oppfattes som provoserende, ydmykende eller nedlatende – Vær høflig og respektfull til enhver tid.
  • Snakk til pasienten med en passende grad av formalitet – avhengig av hvor godt du kjenner dem.
  • Unngå å stresse pasienten – Gi dem tid og rom til å prosessere det som blir sagt og til å gi et svar.
  • Prøv å forstå årsaken bak pasientens uro – Spør direkte om hva de trenger og ønsker, hva de forventer og hva du kan gjøre for de.
  • Spør om hva som ville vært nyttig for pasienten i situasjonen – Prøv å tilby noen alternativer og valg.
  • Ikke avfei det pasienten sier selv om du er uenig – Prøv heller å finn områder dere kan enes om, eller vær enig om å være uenig.
  • Bruk personal som pasienten er trygg på

4. Hva sier forskningen om opplæring i deeskalerende teknikker?

Alternatives to Coercion in Mental Health Settings: A Literature Review

En litteraturstudie fra Universitetet i Melbourne fra 2018 (Gooding et al., 2018) har undersøkt flere alternative tilnærminger til tvang i psykisk helsevern, deriblant opplæring, trening og bruk av deeskalerende teknikker.

Tre studier inkludert i litteraturstudien (en engelsk, en indisk og en norsk) fant at personalet opplevde opplæring i deeskalerende teknikker som nyttig, og at det var et effektivt tiltak for å redusere bruk av tvang.

Effectiveness of De-Escalation in Reducing Aggression and Coercion in Acute Psychiatric Units. A Cluster Randomized Study

En kvantitativ studie fra Slovenia fra 2022 (Celofiga et al., 2022) har undersøkt effekten av deeskaleringsteknikker på aggresjon og bruk av tvang i akutte psykiatriske avdelinger. Alle seks psykiatriske sykehus i Slovenia deltok i studien og til sammen 12 avdelinger deltok. Avdelingene ble randomisert inn i en intervensjonsgruppe (seks avdelinger, tre sykehus) hvor personalet fikk opplæring i verbale og non-verbale deeskalerende teknikker, og i en kontrollgruppe (seks avdelinger, tre sykehus) som ikke mottok opplæring i deeskalerende teknikker.

I studien kommer det frem at bruk av mekaniske tvangsmidler og fastholding knyttet til aggresjon ble redusert med 70% i intevensjonsgruppen. Varigheten av tvangen ble ikke redusert, men antallet hendelser gikk drastisk ned. Det ble også registrert en reduksjon på 73% i agressive hendelser, og 83% reduksjon i alvorlige aggressive hendelser i intervensjonsgruppen.

Studien konkluderer med at opplæring i deeskalerende teknikker for ansatte er svært effektivt for å redusere både forekomsten og alvorlighetsgraden av aggresjon, samt behovet for tvangsmidler (fastholding og mekaniske tvangsmidler) i akuttpsykiatriske avdelinger.

Coping with Violence in Mental Health Care Settings: Patient and Staff
Member Perspectives on De-escalation Practices

En kvalitativ studie gjort av forskere tilknyttet Danmark og Australia fra 2016 (Berring et al., 2016) har undersøkt hvordan personal og pasienter har opplevd deeskalering i situasjoner de har opplevd som truende. Forskerne har gjennomført semi-strukturerte intervjuer med 41 deltakere (21 pasienter og 20 ansatte). De har også gjennomført observasjoner i over 200 timer på fem psykiatriske enheter, samlet inn pasientbrev og brukt feltnotater fra forskerne.

I studien kommer det frem at både pasienter og personal ønsker å løse de truende situasjonene på en fredelig måte. Et annet funn var at tidligere erfaringer påvirker hvordan personal og pasienter oppfatter en situasjon. Negative minner kan føre til mistillit og frykt, mens positive erfaringer kan bidra til trygghet. Videre finner de at effektiv deeskalering handler om å skape et trygt miljø, etablere gode relasjoner og å bruke kreative løsninger. Eksempler på dette kan være fysisk avstand, empatiske handlinger og fleksible tilnærminger. I studien vektlegges også viktigheten av at personalet og pasienten sammen reflekterer rundt hendelsen i ettertid. Dette kan medføre en endret forståelse av situasjonen og legge grunnlaget for læring og for å utvikle nye strategier i fremtiden.

5. Kilder