Hva ser du etter?
I dag har Frivillighet og tvang (FoT) holdt undervisning i 3 bolker for videreutdanningen i vold i nære relasjoner ved Norges arktiske universitet (UiT). Undervisningene har handlet om medvirkning i psykisk helsevern, tvangslovgivning og medias fremstilling av mennesker med psykiske lidelser.
Beslutningsstøtte hjelper folk med å ta informerte valg i situasjoner der konsekvensene er komplekse og langsiktige. Les mer om beslutningsstøtte her!
Vi har intervjuet Gunnar Eidhammer, spesialsykepleier ved SIFER Vest og kursleder i Early Recognition Method (ERM). Han har samarbeidet med Frans Fluttert fra Høgskolen i Molde, som er en av metodens utviklere. Simen Kraabøl, fagutviklingssykepleier ved Sikkerhetspsykiatrisk, med kollegaer på UNN, deler sine erfaringer med å implementere metoden på Sikkerhetspykiatrisk seksjon.
I denne månedens fagfolk forklarer har vi snakket med Målfrid J. Frahm-Jensen. Hun er fagredaktør, kapittelforfatter og prosjektleder for boken Erfaringskonsulent; med mål om endring som utforsker rollen og betydningen av erfaringskonsulenter i helsevesenet.
Frivillighet og tvang har de siste dagene deltatt på Schizofrenidagene i Stavanger. Her deltok vi blant annet på en paneldebatt om medias fremstilling av mennesker med psykiske lidelser, og holdt et miniseminar om samme tematikk.
I dag har Frivillighet og Tvang stått på stand på Forbedring, Innovasjon, Fag og Forskning (FIFF) på Universitetssykehuset i Nord-Norge. FIFF er et initiativ som fokuserer på å fremme kvalitet og utvikling innen helse- og utdanningssektoren. Vi har stått sammen med SIFER-kolleger fra Selvhjelp for innsatte (SELFI)
Frivillighet og tvang var til stede på den nasjonale konferansen "Sterkere Sammen 2024", som samlet erfaringskonsulenter, forskere, arbeidsgivere og brukerrepresentanter for å diskutere årets tema, «Medvirkning i praksis?».
I oktoberutgaven av Fagfolk forklarer forteller Kjell Kjærvik, psykiatrisk sykepleier ved Oslo Universitetssykehus, om et prosjekt som bruker VR-simulering for å styrke opplæring i psykisk helsevern. Målet er å redusere tvang og fremme frivillighet ved å gi helsepersonell dypere innsikt i pasientenes opplevelser og utfordringer
Denne uken har Frivillighet og tvang deltatt på den årlige nasjonale samlingen for SIFER. Årets tema for samlingen var brukermedvirkning, og det ble hold mange interessante innlegg om tematikken. I dag har vi også oppdatert nettsiden med informasjon om nettopp medvirkning, både for pasienter og pårørende.
Frivillighet og tvang har oppdatert nettsiden med informasjon om ettersamtale etter bruk av tvang. Les mer om dette her!
Visste du at Frivillighet og tvang (FoT) er å finne på flere plattformer, blant annet Facebook og LinkedIn? Vi har også ett eget nyhetsbrev og drifter en forskningsdatabase hvor vi deler både nasjonal og internasjonal forskning på tvang og frivillighet.
Frivillighet og tvang har deltatt på "Tvangskonferansen", som er den 12. nasjonale konferansen om menneskerettigheter, tvang og etikk på Hamar. Les mer om konferansen og Frivillighet og tvang sitt bidrag her!
I augustutgaven av "Fagfolk forklarer" har vi snakket med Bjørn Svenning og Erlend Bugge, begge ansatt i SIFER nord. Sammen har de utviklet et introduksjonskurs i vurdering av voldsrisiko i psykisk helsevern.
I juliutgaven av fagfolk forklarer har vi snakket med Sandra Krøyserth-Simsø, som jobber med MAP i SIFER Nord om instruksjonsvideoer av MAP-teknikker.
I juni-utgaven av Fagfolk forklarer har vi intervjuet Tella Lantta, som har sammen med kollegaer forsket på implementeringen av tvangsreduserende tiltak i psykiske helsetjenester.
Frivillighet og tvang har holdt innlegg om forholdet mellom psykisk helsevernloven og helse- og omsorgstjenesteloven på MAP sin halvårlige nettverkssamling.
Årets Holmenkonferanse 2024 er herved over og vi ønsker å takke alle fremmøtte, foredragsholdere, fagrådet til FoT, Nasjonalt senter for erfaringskompetanse innen psykisk helse og Holmen fjordhotell for deres bidrag som gjorde disse dagene så bra!
Frivillighet og tvang holdt et innlegg om samtykkekompetanse for Pasient- og brukerombudet i Oslo og Akershus.
I november 2023 etablerte vi et fagråd. Vi har nå skrevet om fagrådet på siden "Om oss". Her kan du blant annet lese at vi har fått et nytt fagrådsmedlem, Anna Cecilie Jentoft fra Landsforeningen for pårørende innen psykisk helse.
Program og påmelding til årets Holmenkonferanse er klart.
Er du jurist og har interesse for psykisk helsevern? Da søker vi deg.
23. og 24. mai 2024 arrangerer vi "Holmenkonferansen" i nydelige omgivelser på Holmen Fjordhotell i Asker.
Vi søker etter dyktige, engasjerte personer som vil arbeide med oss.
Vi i Frivillighet og tvang har etablert et nytt Fagråd. Fagrådet fungerer som et rådgivende organ for oss i Frivillighet og tvang, og blir oppnevnt for en periode på to år. Fagrådet hadde sitt første møte i Oslo 30. november. Vi gleder oss til videre samarbeid med Fagrådet.
Vi har laget en ny side på hjemmesiden vår for helsepersonell. Siden tar for seg regler om taushetsplikt.
Frivillighet og tvang deltok på en tverretatlig fagdag. På programmet stod blant annet implementeringen av samtykkekompetansevilkåret, etablering av tvunget psykisk helsevern, voldsrisikovurderinger, og samarbeid mellom helsevesenet og politiet i møte med mennesker med alvorlige psykiske lidelser.
Vi har lagt til nytt innhold på siden for vedtaksansvarlig. Siden tar blant annet for seg begrunnelseskravet for vedtak, og har en sjekkliste for gode begrunnelser.
Huskeliste ved klage på vedtak.
Vi har ny side med tall og statistikk.
Databasen er tilgjengelig igjen.